Zdrowie soki domowe: cenna witamina E dla młodych mam

Już kilkadziesiąt lat temu dostępne były w Polsce sokowirówki. Najczęściej z ich pomocą przygotowywaliśmy sok z marchwi oraz jabłek. Dzisiaj urządzeniem, które cieszy się popularnością jest wyciskarka do owoców. Jest to o wiele lepsze rozwiązanie niż klasyczna sokowirówka. Soki z wyciskarek są trwalsze, nie utleniają się tak szybko, a dodatkowo można w wyciskarce przygotować sok nie tylko z warzyw i owoców, ale również ziół.

Soki z wyciskarek mają mnóstwo mikroelementów oraz witamin. Wśród tych, które odgrywają ogromną rolę w naszym organizmie znajduje się witamina E, która przez wielu specjalistów nazywana jest witaminą młodości.

W jakich sokach znajduje się najwięcej witaminy E?
Chcąc mieć pewność, że organizm dostanie solidną porcję witaminy E, należy sięgnąć po sok z:

  1. bananów;
  2. kiwi;
  3. pomarańczy;
  4. nektarynek;
  5. mango;
  6. granatów.

Wszystkie wymienione owoce można bez przeszkód przerobić za sok z pomocą wyciskarki. Nie trzeba ich nawet obierać ani dzielić na drobne cząstki – dostępne obecnie na rynku wyciskarki wykonane są tak, aby można było wyciskać sok z całych owoców. Trzeba pamiętać, że witamina E to jedna z tych witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach. Oznacza to, że do soku warto dodać kilka kropli oliwy lub strużkę masła. W przeciwnym razie organizm nie wykorzysta znajdującej się w soku witaminy E.

baner cookandlove.pl

Rola witaminy E w organizmie
Nasza wiedza na temat witaminy E nie jest zbyt rozległa. Okazuje się, że ma ona do spełnienia w naszym organizmie szereg działań. Przede wszystkim coraz częściej mówi się o jej działaniu antynowotworowym. W tym wypadku współdziała ona z witamina A oraz kwasem askorbinowym, który szerzej znany jest pod nazwą witamina C. Odpowiednie ilości witaminy E skutecznie chronią przed rozwojem chorób układu krążenia, do których zalicza się miażdżycę. W konsekwencji witamina E zapobiega zawałowi mięśnia sercowego, który jest stanem bezpośrednio zagrażającym życiu. Warto dodać, że witamina E pomaga w zwalczaniu zbyt wysokiego poziomu złego cholesterolu. Korzystnie wpływa również na kondycję układu odpornościowego. Jest określana jako witamina płodności – sprawia, że plemniki są dłużej zdolne do zapłodnienia. Neutralizuje też działanie wolnych rodników. To właśnie dlatego pomaga w utrzymaniu jędrnej, sprężystej skóry, która odporna jest na powstawanie zmarszczek.

Co, kiedy jest jej zbyt mało?
Nie trudno domyśleć się, że tak ogromna rola w organizmie oznacza poważne kłopoty w przypadku niedoborów. Kiedy witaminy E robi się zbyt mało, pojawia się rozdrażnienie oraz bardzo duże trudności z koncentracją uwagi. Typowe jest pogorszenie się kondycji wzroku, a także trudność z gojeniem się ran. W przypadku kobiet ciężarnych niedobory mogą indukować poronienia. U obu płci zbyt niski poziom witaminy E może skutkować bezpłodnością. Niedobory witaminy E mogą prowadzić też do uszkodzenia erytrocytów. Kiedy stan niedoboru utrzymuje się długo, skóra zaczyna się łuszczyć i błyskawicznie starzeć. Tak zwane plamy starcze mogą pojawić się nawet w naprawdę młodym wieku.