Grypa – czy w ciąży się szczepić?

Prawda jest taka, że niezależnie od tego czy planuje się zajść w ciążę czy też nie, każdy czas jest dobry na rozpoczęcie świadomego i racjonalnego żywienia. Człowiek, który unika konserwantów, pustych kalorii nie tylko może się pochwalić smukłą sylwetką, ale i lepszym zdrowiem, samopoczuciem i energią.

Dieta – jest kluczową sprawą zarówno przez zachodzeniem w ciążę, jak i już w trakcie. Kobieta, aby przygotować swoje ciało do nowego, ważnego zadania, musi mu dostarczyć odpowiednie porcje, minerały, składniki odżywcze, aby płód mógł później rozwijać się w przyjaznym środowisku, otrzymując wszystko to czego potrzebuje do prawidłowego wzrostu.

Jak powinno się jeść?

Jedzenie powinno rozpoczynać się od pożywnego śniadania, najlepiej białkowego na 30 minut po przebudzeniu. W trakcie dnia zaleca się, aby przyswoić jeszcze 4-5 posiłków – dwa duże i mniejsze w odstępstwach trzygodzinnych. Kolacja powinna być lekka i podana na dwie godziny przed snem, aby organizm nie musiał trawić ciężkich produktów.

Unikaj jak ognia konserwantów, ale nie tylko!

Choć tak kuszą, to są największym wrogiem naszego organizmu oraz dziecka, które rozwija się (lub będzie) w ciele kobiety. Konserwanty, słodkie produkty, gazowane napoje, a także tłuste i smażone dania. Jest to wróg prawie naturalny, który może prowadzić do zakrzepicy, podwyższonego cholesterolu, cukrzycy, otyłości czy nawet wad płodu. Dlatego lepiej na zawsze wykreślić tego typu produkty z codziennego menu.

A gdy już jesteś w ciąży – jeść za dwójkę?

Podstawowym błędem, jaki popełniają kobiety w ciąży jest ilość przyjmowanych posiłków. Wedle staropolskiej zasady, je się bez ograniczeń – za dwoje. Jednak dietetycy i lekarze apelują, żeby jeść dla dwojga. Kobiety oczekujące mają zapotrzebowanie na zaledwie 300 kcal więcej (tyle ile ma np. jogurt). Dlatego lepiej jest postawić na wartościowe posiłki, które będą bogate w żelazo, kwas foliowy, witaminy z grupy B, A i D. Owoce, warzywa, mięsa, ryby to produkty, które w powinny zagościć w menu, ale nie zapominajmy również o zbożach, kaszach, nabiale czy olejach roślinnych, które również zawierają cenne dla dwóch stron wartości odżywcze i budulcowe.